Vitaminler

Vitaminler
Vitaminler

Pratik Bilgiler » Vitaminler

Vitaminler malzemeleri;

  • Vitaminler, vücut etkinliklerinde oynadığı rol ve görevler, bu görevlerin nasıl yürütüldüğü, diÄŸer besin öğeleri ile iliÅŸkileri kesinlikle anlaşılmış olan besin unsurlarıdır. Vitaminler, baÅŸlıca yaÄŸda erime (A, D, E ve K vitamin grubu) ve suda erime (B grubu ve C vitaminleri) özellikleri göz önünde bulundurularak iki temel gruba ayrılmış, bu gruplar içinde bulunan her vitaminin deÄŸiÅŸik görevleri ve etkileri, ve farklı kaynakları olmasına karşın, bu besleyicilerin tümü "VÄ°TAMÄ°N" adı altında ifade edilmiÅŸlerdir. Ä°lk kez, 1912 yılında "yaÅŸam için zorunlu aminler" grubunu deyimlendir-mek üzere kullanılan Vitalamin, sözcüğü giderek Vitamin adına dönüşmüştür. Vitaminler, vücuttaki hemen bütün kimyasal olayların düzenleyicisidir. Vücudun aldığı besin unsurlarının kullanılmasında, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasında, vücut organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasında, vücudun güç ve direncinin artırılmasında en önemli rolü vitaminlerin oynadığı bugün mutlak olarak deÄŸerlendirilmektedir. Vitaminlerden her hangi birinin eksikliÄŸi, o vitaminin yardımcı olduÄŸu kimyasal olayların aksamasına, organların ve sistemlerin çalışmalarında bozukluklara, kısaca vücudun saÄŸlığında düzensizliklere sebep olur.
  • A Vitamini
  • Vücudun deri saÄŸlığı, sindirim, solunum, üreme ve görme organlarını koruyan hücrelerin çalışması için gereklidir. Balıklarda, özellikle balık yağında zengin ÅŸekilde bulunur. Tereyağında ve çeÅŸitli hayvanların karaciÄŸerlerinde bulunur. Zira karaciÄŸerin ödevi A Vitaminini depo etmektir. A Vitamini genellikle sebzelerde bulunmaz. Ancak, bazı meyve ve sebzelerin renkli hücrelerinde, vücutta A Vitaminine dönüşen vitaminler bulunmaktadır. Özellikle, havuç, zengin bir A Vitamini kaynağı olarak tanınır.
  • B Vitamini
  • ÇeÅŸitli türleri bulunan ve suda eriyebilen vitaminlerdendir. B vitaminlerinin çeÅŸitli rolleri ve görevleri bulunmaklabirlikte, yapısında azot ve kükürt bulunan besin maddelerinin enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Protein, yaÄŸ ve karbonhidratların sindirilmesinde, sinir sistemi düzeninde önemli görevleri vardır. B2 Vitamini böbrek ve karaciÄŸerin çalışmasına yardımcı olur. En zengin kaynaklan tahıl taneleri gibi bitki tohumlan, et, süt yumurta gibi hayvansal protein bulunan yiyecek maddeleridir.


Vitaminler uygulama aşamaları;

  • C Vitamini
  • Dokuları bir araya getiren baÄŸ unsuru için gereklidir. Hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasında rol oynar. En zengin bulunduÄŸu yiyecekler, sakatat, yeÅŸil yapraklı sebzeler, narenciye ürünleridir. C Vitamini, deÄŸeri ilk önce anlaşılan vitamin türleri arasındadır. YetiÅŸkin bir insan günde 70 mg C Vitaminine ihtiyaç duyar. PiÅŸirme yöntemlerinin, yiyecek maddelerinde bulunan C Vitamini üzerinde önemli ölçüde etkisi olduÄŸu unutulmamalıdır.
  • D Vitamini
  • Günlük ihtiyaç yönünden en fazla miktarda saÄŸlanması zorunlu olan vitaminlerden birisidir. Özellikle, geliÅŸmekte olan bir çocuÄŸun günde 400 IU D Vitamini alması gerekir. D Vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsaklarda emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini, büyümeyi, çatının normal geliÅŸmesini saÄŸlar. D Vitamininin ön maddesinin, güneÅŸ ışınlanyla D Vitamini haline dönüştüğü anlışmıştır. D Vitamini çoÄŸunlukla hayvansal kaynaklı yiyecek maddelerinde bulunur. En zengin D Vitamini kaynağı balık yağıdır.
  • E Vitamini
  • YaÄŸların sindirilmesinde, kan hücrelerinin ve kasların normal çalışmasında ve A Vitaminin görevlerini yerine getirmesinde rol oynamaktadır. Günlük yiyeceklerde bulunmakla birlikte, özellikle bitkisel yaÄŸlar, yeÅŸil yapraklı sebzeler ve tahıl taneleri E Vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. K VÄ°TAMÄ°NÄ°, kanın'normal özelliklerini koruyabilmesi için gerekli bir besleyicidir. Sindirim sistemi ve karaciÄŸerin düzenli çalışması için K Vitaminine gerek olduÄŸu da anlaşılmıştır. K Vitamini genellikle yeÅŸil yapraklı sebzelerde bulunmakla birlikte günlük yiyecek maddelerinde de bulunur.


PaylaÅŸ

Türk Mutfağı Pratik Bilgiler Vitaminler

Tariflerle Yemekler



Benzer Tarifler

Hangi Ot ve Baharat Hangi Balıkla Yenir

Hangi Ot ve Baharat Hangi Balıkla Yenir P { margin-bottom: ...

DiÄŸer Kahveler

Kahve çeşitleri: Sayılamayacak kadar çok kahve çeşidi vardır. Bun ...

Mutfağımız

Çalışma AlanlarıMutfaktaki çalışma alanları, yiyeceklerin pişiril ...