Hangi Ayda Hangi Balık Yenir

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir
Hangi Ayda Hangi Balık Yenir

Pratik Bilgiler » Hangi Ayda Hangi Balık Yenir

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir malzemeleri;

HANGİ AYDA HANGİ BALIK YENİR.

Uç tarafı dört denizle çevrili bir ülkede yaşıyor olmamıza karşılık, balıklarımızı iyi tanımadığımız bir gerçek. Biraz da bundan ötürü olsa gerek, bir iki cins dışında pek az balık sofralarımızda yer alıyor. Çoğu mevsiminde oldukça ucuz olan besin değeri çok yüksek balıklanmızı tanımanın, tüketimi teşvik edeceğini düşünerek aşağıdaki bölümü hazırladık.

  • OCAK   Uskumru, Lüfer, Palamut, İstavrit lezzetini korur. Kefal ve Hamsi tam yağlanmıştır. Çinekop Kofana Mezgit Berlam Minakop Dere Pisisi kolay avlanır. Tekir ve Kırlangıç bolca avlanır.
  • ŞUBAT Kalkan avlanmaya bu ayda başlanır. Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, Lüfer, Palamutun yağını azalır. Gümüş Balığı Kefal Minakop Dere Pisisi lezizdir.
  • MART Kefal, Levrek ve Kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmuştur. Tavası ve pilakisi yapılır. Gümüş Balığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve Palamutun yağı azaldığı için tava ve pilakisi yapılır. Minekop ve Tekir lezzetlidir. Kofananın ızgarası yapılır.
  • NİSAN Kalkanın en bol mevsimidir. Mercan Levrek Kılıç Kırlangıç bolca avlanır. Ancak Kılıç Balığı Ağustos ve Kasım ayında avlananlar gibi lezziz değildir. Uskumru çiroz olmuştur. Gümüş Balığı Kefal Mezgit Berlam Minakop Tekir ve Barbunya bol tutulur. Eşkina ve Levrek çok lezzetlidir. Kaya balığı da çok avlanır ve ucuzdur.
  • MAYIS Levrek Barbunya Dil Balığı Tekir Kılıç ve İskorpit bolca bulunur. Kefal lezzetlidir. Uskumru Torik Palamut Hamsi ve İstavrit yağsızdır.
  • HAZİRAN Bu ayda balık fazla tutulmaz. Balıkçılık için en kıt aydır. Dip balıkları yumurtlamış olduklarından dağınık gezerler. Tekir Barbunya Gelincik Mercan Sinağrit Levrek ve Eşkina tutulur ancak pahalıdır.


Hangi Ayda Hangi Balık Yenir uygulama aşamaları;

  • TEMMUZ Sardalyanın mevsimi açılmıştır. Ekim ortalarına kadar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, İstavrit, Uskumru tava ve haşlamaya uygundur. Tekir ve Barbunya lezzetlidir. Kefal lezzetsiz ve üretimi azdır.
  • AĞUSTOS Çingene Palamudu mevsimi açılır. Sardalyanın en lezzetli olduğu aydır. Kılıçbalığının tadına doyum olmaz. Kolyozun tavası ve pilakisi yapılır. İzmarit lezzetlidir. Kefal pek tavsiye edilmez.
  • EYLÜL Sardalya ve Kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir ve her türlü pişirmeye uygundur. Lüfer çok pahalıdır. Kolyoz İstavrit ve Kırlangıç çok çıkar.
  • EKİM Uskumru turfandadır. Lüfer çok lezzetlidir. İstavrit bayağı yağlanmıştır. Palamut çokça çıkar. Tekir Barbunya Kılıç Levrek Sinağrit Mercan Sardalya Eşkina Minekop Torik İzmarit gibi balıklar ucuza satılır.
  • KASIM Uskumrunun en iyi zamanıdır. Ekim ayındaki bu balıkların lezzeti bu ayda fazladır. Torik bollaşıp akını başlamıştır. Lakerdası bolca yapılır. Pisi Balığının en nefis olduğu aydır.
  • ARALIK Uskumru Torik Palamut Lüfer çok yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi lezzetlidir. Tekir boldur.


.

Türk Mutfağı Pratik Bilgiler Hangi Ayda Hangi Balık Yenir Tarifi



Benzer Tarifler

Balık Çeşitleri-A-B-C

CAMGÖZ KÖPEKBALIĞI (Galeorhinusgaleus) Sıcak ve ılık denizlerin 1 ...

Su Ürünleri

Kabuklu su ürünlerinden ıstakoz ve böcekler, haşlandıktan sonra a ...

Otlar ve Baharatlar

TAZE SOĞAN: Taze soğanın hem "eşalot" adı verilen beyaz kısmı hem ...