Yemek Pişirme Sanatı

Yemek Pişirme Sanatı
Yemek Pişirme Sanatı

Pratik Bilgiler » Yemek Pişirme Sanatı

Yemek Pişirme Sanatı malzemeleri;

  •  Bugün, çok az yiyecek maddelerini çiÄŸ olarak yeme alışkanlığımız vardır. Bazı sebze ve meyveler dışındaki yiyecek maddelerinin, normal ÅŸartlar altında, doÄŸal tatlarının hoÅŸa gitmemesi ve aÄŸzımızda diÅŸlerimizle ezilmesi ve çiÄŸnenmesi zorlukları nedeniyle, çiÄŸ olarak yenilmesi düşünülmez. PiÅŸirme, çiÄŸ olarak yenilmeye elveriÅŸli olmayan yiyeceklerin kolay yenilebilmesini saÄŸlar. Bununla birlikte, piÅŸirmenin, kolay yenilebilme imkânı verme yanında, baÅŸka çeÅŸitli yararları da bulunmaktadır:
  • Ä°sı etkisi ile, yiyecekler, çeÅŸitli mikroplardan arınır ve saÄŸlığımıza daha uygun bir nitelik-kazanır.
  • PiÅŸirme, yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini saÄŸlar.
  • PiÅŸirilmede kullanılan çeÅŸitli katkı maddeleri ile yiyeceklerin besleyici deÄŸerleri artar.
  • PiÅŸirme, yiyeceklere tadı, kokusu ve görünüşü ile yemek yeme isteÄŸi uyandıracak bir özellik verir.
  • Yemek hazırlanmasında tek başına ya da birkaçı bir arada kullanılan piÅŸirme yöntemleri ile deÄŸiÅŸik besleyici deÄŸerde ve deÄŸiÅŸik nitelikte yiyecekler hazırlanır.
  • Görülüyor ki, yiyeceklerden en iyi biçimde yararlanılabilmesi ile piÅŸirme iÅŸlemleri arasında yakın bir baÄŸ bulunmaktadır.
  • Şüphesiz, bu baÄŸ, yiyeceklerin üretiminden, yemek olarak hazırlanmasına deÄŸin bütün evreleri, ayrıca, yiyeceklerin iÅŸlenmesini, piÅŸirilmesini ve tüketilinceye deÄŸin bütün saklama esaslarını da kapsamaktadır.

PİŞİRMENİN BESİN UNSURLARINA ETKİLERİ:

  • Her yiyecek maddesi, piÅŸirme iÅŸleminden deÄŸiÅŸik biçimlerde etkilenen protein, karbonhidrat, yaÄŸ, madensel maddeler ve vitaminler gibi besin unsurları içermektedir. Yiyeceklerin bu özelliÄŸi, her yiyecek maddesinin ayrı bir piÅŸirilme iÅŸlemine tabi tutulmasının nedeni olmuÅŸtur. Bu özellik göz önünde bulundurularak, deÄŸiÅŸik bölümlerde verilen her yemek tarifesinde, her yiyeceÄŸin piÅŸirme yöntemi, ısı miktarı ve piÅŸirme süresi ayrı ayrı belirtilmiÅŸtir. PiÅŸirmeden, genellikle, hangi besin unsurlarının, ne biçimde ve hangi ölçüde etkilendikleri tespit edildikten sonra, çeÅŸitli yiyecek gruplarının, piÅŸirilmeye hazırlama ve piÅŸirme evrelerinde hangi ilke ve esaslara dikkat edilmesi gerektiÄŸi üzerinde durulmalıdır. Protein: Et, balık, süt, yumurta, kuru baklagiller gibi protein yönünden zengin yiyecek gruplarındaki yiyeceklerin içerdiÄŸi proteinin, piÅŸirildikten sonra, sindirimi engelleyen bazı unsurlardan arınacağı ve daha kolay sindirile-ceÄŸi anlaşılmıştır. Ancak, gereÄŸinden azla ısı ve piÅŸirme süresinin uzamasının
  • protein için zararlı olacağı anlaşılmıştır. Yüksek ısı, et yüzeyinde yanmaoluÅŸturarak, bir yanda et yüzeyindeki proteinin yitirilmesine ve et içindeki proteini etkilememesine neden olur. Kuru baklagillerde, piÅŸirme ısısı 100 derecenin üzerine çıkınca, proteinde kayıplar oluÅŸur. Normal katılaÅŸmış ve çok piÅŸirilmemiÅŸ yumurtanın sindirimi daha kolaydır. Çok piÅŸirme ile yumurtanın proteini katılaşır ve sindirim zorlaşır.

Karbonhidrat:

  • PiÅŸirmenin karbonhidratlar üzerinde sakıncalı bir etkisi bulunmamaktadır. Karbonhidratların erime ve yumuÅŸama niteliÄŸi, genellikle piÅŸirme ile daha kolay sindirilmesine yol açmaktadır. Karbonhidratların vücudumuzda kullanılabilmeleri için, sindirimlerinin gerekli olduÄŸu düşünülürse, piÅŸirmenin karbonhidratlar üzerinde yararlı bir rol oynadığı anlaşılacaktır. NiÅŸasta, piÅŸirme ile yenilebilir bir duruma gelir. Åžeker, normal ÅŸartlar altında, piÅŸirmeden etkilenmezse de, ya-nınca karamelize olur. Karamelize ÅŸekerin sindirimi güç olmakla birlikte, bazı tatlılara renk, koku ve tat saÄŸlamada yararlanılmaktadır. YaÄŸlar: YaÄŸlar özel olarak piÅŸirilmezler ve piÅŸirmeden etkilenmezler. PiÅŸirilmeden yararlanılan yaÄŸların kaynama noktası olan ısı dereces' de oldukça yüksektir. Ancak, yaÄŸlar fazla ısıda yandıklarında zehirli bileÅŸikler oluÅŸur. Bu nedenle, piÅŸirmede yararlanılan yaÄŸlan yakmadan kullanmalıdır. YaÄŸ ile piÅŸirme yöntemi (kızartma) kullanılarak, piÅŸirilen yiyeceklerin sindirimi kolay olmamakla birlikte, diÄŸer
  • piÅŸirme yöntemlerinden daha kısa bir süre içinde piÅŸirmeyi gerçekleÅŸtirdikleri bilinmektedir.Madensel Maddeler, Vitaminler: PiÅŸirme ile yiyeceklerin dokuları yumuÅŸadığından, madensel maddeler ve vitaminler vücudumuzun sindirim organları tarafından emilmeye hazır duruma gelirler. Suda piÅŸirme yöntemi ile piÅŸirilen yiyeceklerde, suda eriyen B ve C vitaminleri gibi bazı vitaminlerin büyük bir kısmının piÅŸirme suyuna geçtiÄŸi bilinmektedir. Bu sebeple suda eriyen vitaminleri içeren yiyeceklerin piÅŸirme suyundan yararlanılmalıdır. Suda piÅŸirme yönteminden yararlanılmak istenilmediÄŸi takdirde, yiyecekler, kendi suları ile buharda piÅŸirilmelidir. C vitamini kaybını Önlemek için, piÅŸirme suyunu daima kaynar olarak kullanmalıdır. B vitamininin yüksek ısıda yok olduÄŸu unutulmamalıdır. B vitamini içeren, baklagiller, tahıllar gibi yiyecek maddeleri piÅŸirilirken, kaynama noktasına gelince, ısı hafifletilmeli, piÅŸirme süresi uzasa bile yüksek ısı kullanılmamalıdır. YaÄŸda kızartma yöntemi

YİYECEKLERİ PİŞİRMEYE HAZIRLAMA:

uygulanırken, yiyeceklerin içerdiği vitaminlerin kaybolmaması için bol yağ kullanmalıdır.

YİYECEKLERİ PİŞİRMEYE HAZIRLAMA:
  • Yiyecekleri piÅŸirmeden önce, çeÅŸitli iÅŸlemlerle piÅŸirmeye hazırlamak gerekmektedir. PiÅŸirmeye hazırlarken bilgisiz uygulama, yiyecek miktarında azalmaya yol açabileceÄŸi gibi, yiyeceklerin besin deÄŸerlerinin yitirilmesine de sebep olabilir.
  • Yiyecekler, piÅŸirilmeye hazırlanırken, baÅŸlıca üç iÅŸleme tabi tutulurlar:
  • Yıkama,
  • Ayıklama,
  • DoÄŸrama.
  • Yiyecekleri ayıklamadan önce, yıkama alışkanlığını edinmek gerekir. Yıkamadan önce ayıklama ya da doÄŸramaya baÅŸlama, örneÄŸin kabuk üzerindeki toz ya da mikroorganizmaların kabuk içine bulaÅŸmasına yol açacağı gibi, özellikle yeÅŸil yapraklı sebzelerin ayıklanmasında, saÄŸlıklı olmayan bir ayıklama yapılmasına ve yiyecek miktarının azalmasına da sebep olur. Yiyecekler, bol su ile yıkanmalı ve suda yıkarken sert biçimde oÄŸmamalıdır. Sert ovulma yiyeceklerin zedelenmesine yol açar. Zedelenme ise küçük organizmaların etkinlikleri için uygun bir ortam hazırlama demektir. Yiyeceklerin ayıklanması, yararlanılmayacak, yenilmeyecek yiyecek bölümlerinin yiyecekten ayrılması demektir. Enginar, karnabahar sapının ve sert yapraklarının, patates kabuÄŸunun, patlıcan sap ve bazan kabuÄŸunun, fasulyenin sap ve kılçıklarının ayıklanması, balığın solungaçlarının çıkarılması gibi. Bu evrede, bazı noktalara dikkat edilmemesi, yiyeceklerin besin deÄŸerlerini kaybetmeleri sonucunu doÄŸurur. Bazı yeÅŸil sebzelerin ayıklanması biçimi C vitamini kaybedilmesine sebep olmaktadır. Ãœlkemizde, genel olarak kereviz yapraklarından yararlanma alışkanlığı bulunmamakta, kereviz ayıklanırken yaprakları atılmaktadır. Oysa C vitamini en fazla kereviz yapraklarında bulunmaktadır. Ayrıca, bu yapraklarda çeÅŸitli vitaminler ve madensel maddeler de vardır. Bu gibi yiyecekleri ayıklarken, daha bilgili davranmak ve bunları çeÅŸitli yemeklerde ve salatalarda kullanmak uygun olacaktır. Sebzeler ayıklandıktan sonra doÄŸranmak ve piÅŸirilmek için uzun süre bekletilmemeli ve hava ile uzun süre temas etmelerine yol açılmamalıdır. Ayıklama evresinden sonra, ayıklanan sebzeleri, gerekiyorsa bir kez daha hızla yıkamada yarar vardır.
  • Ayıklanan yiyecekler özelliklerine göre doÄŸranırlar. Yiyeceklerin besin deÄŸerlerinin kabuklarına yakın olduÄŸu göz önünde bulundurularak, kabukları çok ince soyulmalı ve olanaklar ölçüsünde iri doÄŸranmasına dikkat edilmelidir. Küçük doÄŸrama, yiyeceklerin besin deÄŸerlerinin eksilmesine neden olur. DoÄŸranan yiyecekler deChal piÅŸirilmelidir. Bazı yiyecekler doÄŸrama iÅŸleminin tamamlanması sırasında bile hava ile temas ederlerse renklerini yitirebilirler. Bu nedenle bunları Tuz lu ya da limonlu su içinde muhafaza etmelidir. Ancak, bu halde de su içinde uzun süre bekletilmemelidir.


Yemek Pişirme Sanatı uygulama aşamaları;

PİŞİRME YÖNTEMLERİ:

  • PiÅŸirme yönteminin tespitinde yalnızca yiyeceÄŸin besin deÄŸerini korumak ve hatta artırmak, tadı kokusu ve görünüşü ile yemek isteÄŸi uyandırmak deÄŸil, zamanı ve enerjiyi de en iyi biçimde deÄŸerlendirmek ilke olarak benimsenmelidir. Yiyecekleri piÅŸirirken, baÅŸlıca üç yöntemden yararlanılmaktadır. Yemek hazırlamada, bu yöntemlerden yalnız biri uygulanabileceÄŸi gibi, birkaç yöntemden de yararlanılması mümkündür. Bu yöntemler ÅŸunlardır:
  • Suda piÅŸirme yöntemi,
  • YaÄŸda piÅŸirme yöntemi,
  • Kuru ısıda piÅŸirme yöntemi,

1.SUDA PİŞİRME:

  • Suda piÅŸirme yöntemi, diÄŸer piÅŸirme yöntemlerine oranla daha kolay bir piÅŸirme yöntemidir. Bu yöntemin temelini, piÅŸirilecek yiyecek miktarı dikkate alınarak seçilen birpiÅŸirme kabı ve miktarı, yapılacak yemeÄŸe göre düşünülen su oluÅŸturmaktadır. Suda piÅŸirme yöntemi, baÅŸlıca, iki biçimde uygulanır:
  • Suda haÅŸlama,
  • Buharda piÅŸirme.

a) Suda Haşlama: Bu yöntem ile pişirmede, kullanılacak su miktarı, pişirilecek yiyeceğin niteliğine ve isteğe göre, çok olabileceği gibi, az miktarda su kullanılması da düşünülür. Yiyecek, sulu bir yemek olarak pişirilmek isteniyorsa, pişirme suyu, yiyecek maddesinin üzerini örtecek kadar hesaplanmalıdır. Öte yandan suda pişirmede kullanılacak ısı miktarı da önemlidir. Suyun kaynama noktasına gelinceye kadar kullanılan ısı, bu noktadan sonra hafifletilmelidir. Suda pişirme yönteminde, yiyeceklerdeki vitamin ve madensel maddeler gibi besin unsurlarının suya geçtiğini biliyoruz. Bu özellik göz önünde bulundurularak, pişirme suyu ziyan edilmemeli, en fazla yararlanılma yolları üzerinde durulmalıdır. Çok su içinde pişirme, et haşlaması (söğüş) yapımında uygulanır ya da bazı sebzeleri diğer pişirme yöntemlerine tabi tutmadan önce haşlanması düşünülür. Bu durumda, söğüş suyu ya da sebzelerin haşlama suyu ile çorba ya da pilav yapılması bir yararlanma yöntemi olarak saptanabilir. Suyundan yararlanmak amacıyla
yapılan et haşlamalarında, pişirme suyuna, tat ve besleyici değer artırıcı, maydanoz, kereviz yaprağı, soğan, domates v.b. gibi sebzeler eklenebilir.

Sebzelerin haşlanmasında ise, yeterince az ve kaynar su kullanılmalıdır. Fazla su sebzelerin yumuşamasına neden olur. Çeşitli nitelikte sebzeler pişiriliyorsa, geç pişen sebze tencereye önce konulmalı, çabuk pişen sebzeler daha sonra katılmalıdır. Bol suda, uzun süre pişirilen sebzeler, yumuşayıp ezilirler ve biçimleri bozulur. Pişirilen sebzelerin, pişirme sırasında karıştırılmaları da, sebzelerin biçimlerini bozabilir. Bu nedenle, tarifelerde öngörülen pişirme süresi aynen uygulanmalı ve tarifelerde belirtilen biçimde ve miktarda karıştırılmalıdır. Yiyeceklerin suda pişirilmesi sırasında besin değerlerinin kaybe-* dilmesi de pişirme süresine göre değişir. Bu bakımdan da öngörülen pişirme süresi uzatılmamalıdır. Ayrıca, sebzeler, günlük tüketim miktarı göz önünde bulundurularak, uygun miktarda pişirilmelidir. Günlük ihtiyaçtan fazla pişirilen ve yeniden ısıtılmak zorunda kalman sebzeler hem besin değerlerini kaybederler, hem de yumuşayıp biçimlerini değiştirirler.

Beyaz renkli sebzelerin renklerini korumaları için sebzeler doğrandıktan hemen sonra, bekletilmeksizin sıcak suya salınmalıdır. Yeşil sebzeler de kısa sürede pişirilmelidir. Pişirme sırasında tencerenin kapağını arada sırada açarak sebze bünyesindeki uçucu asitlerin buharlaşmasının sağlanması ve sebzelerin rengini etkilemelerinin önlenmesi uygun olur. Ancak, tencerenin kapağı sebze haşlanmalarında sık açılmamalı, hatta hiçaçmamaya dikkat edilmelidir. Yalnızca, lahana, karnabahar, kereviz gibi sebzelerin pişirilmesi sırasında oluşan bazı kükürtlü bileşiklerin buharını çıkarmak amacıyla pişirme tenceresinin kapağı aralık bırakılır.

Suda pişirmenin bir başka biçimi de, az su ile yiyecek pişirilmesidir. Örneğin, ıspanak, semizotu gibi, içerdiği su miktarı bol olan bazı sebzelerin pişirilmesi için tencereye ayrıca su eklenmesi gerekli değildir. Bu gibi sebzelerin içerdiği su, pişirme için yeterlidir. Bazı sebzeler ile birlikte pişirilen et yemeklerinde de az su kullanılmaktadır.

b) Buharda Pişirme: Buharda pişirme adından da anlaşılacağı üzere, su buharından yararlanılarak uygulanan bir pişirme yöntemidir. Bu yöntemde, yiyecekler, doğrudan ateş üzerinde değil, genellikle su içinde pişirilirler ya da ısıtılırlar. Yöntemi uygulayabilmek için, iç içe iki kaptan yapılmış bir araç gerekir. Alttaki kabın içine su konur. Üzerindeki kaba ise pişirilecek yiyecek maddesi yerleştirilir. Ateş üzerine oturtulan su kabında oluşan su buharı, üst tarafta bulunan kap içindeki yiyeceğin pişmesini sağlamaktadır. Bu yöntem, çeşitli sosların yapımında uygulanmaktadır.

2. YAĞDA PİŞİRME:

Isıtılmış yağ içinde yapılan pişirme yöntemine yağda pişirme (kızartma) adı verilir. Yağda pişirme yönteminin, özellikle Türk mutfağında çok çeşitli ve yaygın bir uygulaması vardır. Yağda pişirme yönteminde yararlanılacak pişirme gereçlerinden en önemlisi kızartma kabıdır. Kızartma kabı olarak, paslanmaz çelik, bakır, demir, alüminyum v.b. alaşımlarından yapılmış, derin, saplı tavalar ya da tencerelerden yararlanılır. Kızartma kabının, gerekli derinlikte, her tarafımn aynı oranda ısınabilir, yağ niteliğini etkilemeyen ve kolay temizlenebilir olmasına dikkat edilmelidir. Kızartma yağı olarak Zeytinyağı dışında, ayçiçeği, mısırözü, soya fasulyesi gibi yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı , diğer yağlara oranla çabuk yanan bir yağdır. Oysa kızartma yağının çabuk yanmaması gerekir. Kızartma yağları, serin, nemli ve ışıksız yerlerde, bakır v.b. gibi metallerle temas etmeksizin saklanmalıdır. Kızartma, derin kaplarda, bol yağ içinde yapılmalıdır. Derin kaplarda ısınan yağlarda ayrışma daha az olur. Ayrıca, bol
yağda kızaran yiyecek maddesinin hava ile teması az olduğundan, yiyeceklerin besleyici değerleri de muhafaza edilmiş olunur. Yağda pişirme yönteminde en önemli nokta, yiyecekte istenilen tat, koku ve görünümü sağlayacak ve kızartma işlemine en uygun ve miktarda yağ kullanmak ve kızartma işlemini, yiyeceğin iç taraflarının da pişmesine dikkat ederek, sağlığa en uygun biçimde yürütmektir.

Yağda pişirmeye başlamadan Önce, kızartma kabı ve yağ önceden ısıtılır. Bu sırada yağın yakılmamasına özen gösterilmelidir. Yanmış yağda kızartma yiyeceğinin tadını da etkiler. Yanan yağ yeniden kullanılmamalıdır. Yağın az olması, çabuk yanmasına sebep olur. Öte yandan, bol yağda yiyecekler daha çabuk pişirilir. Yağ ısındıktan sonra kızartılacak yiyecek yağa konur. Burada, kızartma kabına yiyecekler gereğinden çok konulmamalı ve yiyeceğin pişme özelliğine göre, tespit edilen ısı kızartma süresince aynı derecede muhafaza edilmelidir. Pişme devam ederken, ısıda düşmeye ya da kesintilere yol açılmamalıdır. Ancak, kızartma kabı içinde yiyecek bulunmadığı takdirde, kap ateş üzerinde de tutulmamalıdır. Pişirilecek yiyecek bulunmaması halinde, kabın ateş üzerinde bulunması yağın yanmasına neden olur. Öte yandan, pişirme sırasında, yağ içinde pişirilen yiyeceğin kırıntılarının kalmamasına da dikkat edilmelidir. Bu gibi kırıntılar yanarak, pişirme ortamını bozabilir. Bu bakımdan, bu gibi kırıntıları, süzgeçli bir
kaşıkla almalıdır.

3.KURU ISIDA PİŞİRME:

  • Kuru ısıda piÅŸirme yöntemi, yiyeceklerin doÄŸrudan doÄŸruya ateÅŸe tabi tutularak piÅŸirilmesini ifade eder. Kuru ısıda piÅŸirme yöntemleri, dört grupta toplanırlar.
  • Ä°zgarada piÅŸirme,
  • Fırında piÅŸirme (Tandır kebapları için kuyular),
  • Saçta piÅŸirme (özel tavalar),
  • Külde piÅŸirme.

a) Izgarada pişirme: Yiyeceklerin, odun, kömür, havagazı ya da elektrik aracılığı ile sağlanan ateşe doğrudan doğruya tabi tutularak pişirilmesini ızgara olarak adlandırıyoruz. Doğrudan ısı ile yüz yüze gelmek, yiyeceklerdeki proteini ko-agüle ederek, yiyecekte kalmasına neden olduğundan yararlı bir pişirme yöntemidir. Izgarada pişirme süresini, ısının pişirme gücü ve yiyecek maddesinin yapısal özelliği etkilemektedir. Izgarada pişirme yönteminde göz önünde bulundurulacak önemli bir nokta vardır. Izgaralar ateşe çok yakın olmamalı ve harlı ateş kullanılmamalıdır. Bu noktanın unutulması yiyeceklerin yanmasına, iyi pirişilmemesine neden olur.

b) Fırında Pişirme: Fırınlar, ısı verici bir düzenekle kaplı, tuğla, saç ya da diğer madensel alaşımlardan yapılmış, ısı kaynağı odun, kömür, havagazı, elektrik olabilen ve içindeki ısıyı sürekli olarak ve aynı derecede muhafaza eden, kapalı ve çeşitli hacimlerde, taşınabilir ya da sabit önemli bir pişirme aracıdır. Bazı fırınlarda, fırın ısısının ayarlanmasına ve ölçülmesine yarayan bir gösterge bulunmaktadır. Böyle bir gösterge bulunmadığı hallerde, fırında pişirmenin ısı derecesi ve süresi deneyler sonucu anlaşılacaktır. Evlerimizde genellikle yararlandığımız havagazı fırınlarında, fırın içinin görülmesine yarayan cam bir kapak bulunmaktadır. Bu kapaktan bakarak pişirme sürecinin izlenmesi mümkündür. Fırında iyi pişirme için, pişirme ısısının ve pişirme süresinin, pişirilecek yiyeceğin niteliğine göre saptanması gerekir. Fırında pişirmeye başlamadan önce, fırın ısısı istenilen dereceye çıkarılmalı ve pişirme süresi içinde fırın kapağı sık sık açılıp kapanarak, dış hava ile fırın ısısı etkilenmemelidir.
Yere çukur açılarak yapılan ufak fırınlara tandır adı verilir.

c) Saçta Pişirme: Bu yöntem ile yiyecekler bir saç üzerinde doğrudan doğruya ateşe tabi tutularak pişirilmektedir. Herhangi bir metalle demir karışımı levhaya saç adı verilir. Bu gibi saçların kalın metalden olmasına dikkat edilmelidir

Bu pişirme yöntemi ile çeşitli hamur işleri pişirilebildiği gibi, etler de pişirilir. Saç, ateş üzerinde kızdırılmakta yiyecekler pişirilmektedir. Yağsız kuru sıcaklıkta yufka pişirilebilir. Saçta pişirme yönteminden yararlanılarak saç niteliği taşıyan, kalın dipli kızartma tavalarından da yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisinde, bugün geliştirilmiş olan "yağsız tava" uygulaması saç yöntemine uygundur. Ayrıca, aynı özelliği taşımasından ötürü, kiremit üzerinde de pişirme uygulanmaktadır. Bu pişirme yöntemi ile çeşitli hamur işleri pi-şirilebildiği gibi, etler de pişirilir. Saç, ateş üzerinde kızdırılmakta yiyecekler pişirilmektedir. Yağsız kuru sıcaklıkta yufka pişirilebilir. Saçta pişirme yönteminden yararlanılarak saç niteliği taşıyan, kalın dipli kızartma tavalarından da yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisinde, bugün geliştirilmiş olan "yağsız tava" uygulaması saç yöntemine uygundur. Ayrıca, aynı özelliği taşımasından ötürü, kiremit üzerinde de pişirme uygulanmaktadır.

d) Külde Pişirme: Bu pişirme yöntemi, kalın kabuklu patates, patlıcan, kestane v.b. gibi yiyeceklerin, kül sıcaklığından yararlanılarak, küle gömülmesi suretiyle uygulanmaktadır. Kızgın kül içine gömülen yiyecekler, bu yöntem ile besleyici değerlerini koruyarak pişirilirler.

Bu pişirme yöntemi ile çeşitli hamur işleri pişirilebildiği gibi, etler de pişirilir. Saç, ateş üzerinde kızdırılmakta yiyecekler pişirilmektedir. Yağsız kuru sıcaklıkta yufka pişirilebilir. Saçta pişirme yönteminden yararlanılarak saç niteliği taşıyan, kalın dipli kızartma tavalarından da yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisinde, bugün geliştirilmiş olan "yağsız tava" uygulaması saç yöntemine uygundur. Ayrıca, aynı özelliği taşımasından ötürü, kiremit üzerinde de pişirme uygulanmaktadır.
 
Pişirilen yemeklerin, tadı, sindirime elverişliliği ve besleyici değerlerinin korunması, yemeğin niteliğine göre, pişirme ısısının amaca en uygun biçimde tespitine bağlıdır. Yemek pişirmede yararlandığımız ısı, hafif, orta ve harlı (çok sıcak) olarak sınıflandırılmaktadır. Yemekler ya doğrudan doğruya odun ve kömür ateşi üzerinde veya havagazı, bütangazı ve elektrik aracılığı ile çalışan çeşitli ocaklarda ve fırınlarda pişirilir. Sağlıklı pişirme için, odun ve kömür ateşinde, ocak ya da fırınlarda (kuzine) içlerindeki ısının az ya da çok oluşuna, hafif ya da harlı yanışına göre bir ayarlama yapılması gerekir.

Odun ve kömür ateşinde yapılan uygulamada, ateşin isli ve harlı olmamasına dikkat edilmelidir. Çok harlı ateşin kül ile örtülmesi suretiyle ısı ayarlanabilir. Kömür ateşinde, ızgara ile ateş arasında bir el genişliği uzaklık bulunmalıdır. Küllenmiş ateşlerde bu aralık daha daraltılabilir ve ızgara ateşe yaklaş-tırılabilir. öte yandan, ısı ayarlayıcısı bulunmayan ocak ve fırınlarda, ısı saptanması basit, pratik yöntemlerle yapılmakta ve bir bakıma deney elde edilmesine bağlı bulunmaktadır. Dereceli olmayan fırınlarda, fırın içi ısıyı saptayabilmek için kâğıtla deney yapılabilir. Az veya hafif sıcaklık veren fırına konan beyaz bir kâğıt parçası 4-5 dakika sonra hafifçe sarı bir renk alır. Aynı kâğıt parçası, 5 dakika sonra kahverengi bir renk alırsa, fırının orta sıcaklıkta olduğu, eğer aynı süre içinde siyahlaşırsa çok kızgın, harlı bir fırın olduğu anlaşılır.

Hava gazı, bütan gazı ve elektrik ocakların da, yanma bölümüne gelen gaz ya da elektrik miktarı, musluk düğmelen ile az, orta ve harlı oluşu gözle izlenerek ayarlanır. Fırınlarda ise ateş ya da alev gözle görülmediğinden, ısı dereceleri olan fırınların tarifelerinde ya da fırın kapaklarında, araştırma lar sonucu belirlenmiş olan, hangi cins yemeklerin, ne kadar zamanda, kaç dereceli ısı da piştiklerini gösterir cetveller öngörülmüş tür. Pişirme ısısının miktarını ve pişirme sü resini, bu cetvellere göre ayarlamak bir kolaylıktır.


.

Türk Mutfağı Pratik Bilgiler Yemek Pişirme Sanatı Tarifi



Benzer Tarifler

Menünün Tanımı

İşletmelerde veya müşteriler tarafından sipariş verilen ve birbir ...

Balık Çeşitleri-K

KIRMIZI HAVUZ BALIĞI Biyolojik yaşamı diğer havuz balığı türleri ...

Balık Çeşitleri-L-M-N-O

MEZGİT (Merlarıgius euxmus) Marmara ve Karadeniz’de bol, diğer de ...