Balık Pişirme Teknikleri
Balık Pişirme Teknikleri
Pratik Bilgiler » Balık Pişirme Teknikleri
Balık Pişirme Teknikleri malzemeleri;
Pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken "püf noktalar"ını yazmanın yararlı olacağını düşündük.
İsterseniz, bir daha göz atalım:
- Balık haşlama suyu kaynar durumda olmalı fakat asla fokurdamamalıdır.
- Buğulama beyaz etli balıkdan, ya da filetodan yapılmalıdır. Siyah etli balıklar ancak domatesli buğulamalarda kullanılmalıdır. Küçük balıklar da buğulama olur.
- İyice kızmamış tavalarda iyi balık pişirilmez.
- Izgarada pişirirken balıkların üstüne bir fırçayla yağ sürülmesi kurumasını önler.
- İri balıkların iyi pişirilmesi için enine birkaç yerinden kesik atmak uygun olur. Böylece ısı balıkların içine işleyecektir
- Balıkları ızgaraya yerleştirmeden önce, 10-15 dakika soğan ve limon dilimleriyle kıyılmış maydanoz arasında defne yaprağı ile ovalamak iyi olur.
- Levrek türü balıkları haşlamadan önce, karnı boğaza kadar yarıp yırtmaksızın iç organlarını çıkarıp kemiğindeki zarı hafifçe yarıp yıkamalıdır. Balığın pulları kazınmaz. Pulları kazınması deri altındaki kanın eti siyahlaştırır. Haşlanmış balığın derisi soğuyunca tamamen soyulacak, pulundan da arınmış olacaktır. Böylece etin beyaz görünümü korunmuş olur.
- Balıkların yanakları haşlamada içeri çökmemesi için kulakları çıkarılmamalıdır.
- Beyaz etli balıklardan dil balığını kafadan tutup kuyruğunu 5-10 saniye kaynar suya sokup çıkararak ve kuyruk kenarını biraz Tuz la ovup baş parmakla kazınırsa, derisi kolayca kalkar.
- Balıklar boynunun altından karnına kadar yarılıp, içi temizlenerek kuyruk ve yüzgeçi bir makasla kesilir.
Balık Pişirme Teknikleri uygulama aşamaları;
- Palamutların karnı yarılmaz, bağırsaklar kulaklardan çekilerek çıkarılmalıdır.
Pulların kazınması için, bir bıçağı tersinden, pulların aksine doğru sürtmelidir. Elin pürtüğe rastlamaması balık temizlenmiştir. - Balık solungaçlarına kulak denir. Solungaçlar çekilip çıkarıldıktan sonra, balığın karnı yarılarak sokulan parmaklarla iç organlar çekip alınır. Dil gibi yassı balıkların kulaklan çıkarıldıktan sonra el içeri sokulup, iç organlar çıkarılır.
- Balıkların her iki taraflarındaki etleri, uzunlamasına ortasındaki kılçık hizasından kesilip çıkarılır. Kuyruk kısımlarından et ve deri bıçakla ayrılir. Bıçak yüzü deri kısmına bükülerek deri yüzülür ve dilimlenir.
- Filetonun büyüklüğüne göre, ince keskin bıçakla ortadan boylamasına yarılır, kemiği ve derisi çıkarılır. Kemiksiz balık bir kere daha ortadan yarılarak sağ ve sol tarafında bulunan siyah kısımlar çıkarılır. (LAKERDA).
- Mercan balığı, trança ve kılıç gibi pişirilir. Kefal, lüfer ve levrek gibi balıklar da filetolara ayrılarak pişirilebilir.
- Mezgit, iri pullu ve kalın derilidir. Fileto haline getirilir, tava, ızgara ve kâğıt kebabı pişirilebilir.
- Sos beşamel, sos morney veya domatesli sosla dağıtım tabağında, limon suyu, Tuz , biber, defne yaprağı ile fırında pişirilecek balıklar az şarapla, kendi suyu ile kısık ateşte pişirildikten sonra bir tabağa yerleştirilir. Sos üzerine dökülüp gratine edilir. Izgara ve tavada; ince kılçıklı balıklar, haşlama, terbiyeli pişirmede; kalın kılçıklı balıklar tercih edilmelidir
PaylaÅŸ
Türk Mutfağı Pratik Bilgiler Balık Pişirme Teknikleri Tarifi
Benzer Tarifler
HİNDİ NASIL KIZARTILIR?Bütün bir hindi aşağı yukarı 4-5 kilogra ...
Tek, Çift ve Üçlü Panel Menü Kartlarında Müşterilerin Göz Hareket ...
Körmen otu, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak ...